مسدود شدن سیم کارت های بلااستفاده برای جلوگیری از سود جویی کلاهبرداران
مسدود شدن سیم کارت های بلااستفاده
طبق راهکار سند تحول جدید قوه قضاییه، با مسدود شدن بخشی از سیمکارت های ثبت شده که صاحبشان امکان استفاده از آنها را ندارند، دست مجرمان برای استفاده از این سیمکارت ها کوتاه می شود.
خبرگزاری میزان – باتوجه به اینکه یکی از اصلی ترین ماموریت های سند تحول قوه قضاییه پیشگیری از وقوع جرایم و دعاوی می باشد، این سند به مسئله جلوگیری از دسترسی مجرمان به بخشی از سیمکارت های ثبت شده به نام اشخاص دیگر پرداخته است. طبق راهکار سند تحول با مسدود شدن بخشی از سیمکارت های ثبت شده اشخاص حقیقی و حقوقی که امکان استفاده از آن را ندارند، دست مجرمان از استفاده این سیمکارت ها کوتاه می شود.
با همه گیر شدن استفاده از ابزارهای الکترونیکی مانند موبایل، افراد سود جو نیز با روش های جدیدی دست به اقدامات مجرمانه می زنند. یکی از ابزارهای مورد استفاده مجرمان سیمکارت است.
کلاهبرداران با استفاده از سیم کارت ما چگونه مرتکب جرم می شوند؟
سیمکارت های تلفن همراه برای انجام تماس تلفنی، ارسال پیامک، اتصال به اینترنت و دریافت پیامک احراز هویت در انجام جرایم رایانه ای و مخابراتی توسط افراد کلاهبردار و سودجو مورد استفاده قرار می گیرد.
سیمکارت در برخی از جرایم مانند مزاحمت، انتشار محتوای مجرمانه، تهدید افراد، توهین، کلاهبرداری تلفنی و پیامکی و اخاذی نیز به عنوان ابزار چرم مورد استفاده قرار می گیرد.
مهم ترین جرم در بین جرایم صورت گرفته از طریق سیمکارت، کلاهبرداری های تلفنی و اینترنتی است. مجرمان از طریق تماس های تلفنی با سیمکارت های دیگران به بهانه برنده شدن جایزه در جشنواره های گوناگون، تهدید به قطع خدمات به دلیل عدم پرداخت بدهی و دریافت بیعانه در سایت های اینترنتی عرضه کالا یا ارسال پیامک های فریبنده، به حساب بانکی اشخاص دسترسی پیدا کرده و با خالی نمودن حساب باعث آسیب به افراد شده و پرونده های متعددی در قوه قضاییه ایجاد می نمایند.
تمام موارد ذکر شده در کنار گسترش استفاده از ابزارهای الکترونیکی مانند موبایل، همه گیر شدن استفاده از فضای مجازی و ارتباطات از راه دور، اهمیت پیشگیری از وقوع جرایم مرتبط با سیمکارت های تلفن همراه را پررنگ تر می کند. روشن است که سیمکارت های مورد استفاده در جریان جرایم اینترنتی و تلفنی به نام فرد کلاهبردار نبوده و مالک آن فرد دیگری است که مجرم به آن دست پیدا کرده است.
از طرفی با توجه به اینکه شکایت کردن در بسیاری از این موارد به مجازات مجرم یا بازگشت مال منجر نمی گردد همچنین برای بسیاری از این جرایم شکایت و گزارشی ثبت نمی گردد، باز هم اهمیت بالای پیشگیری از وقوع جرم را یادآوری می نماید. با توجه به این مسئله، سند تحول قوه قضاییه با در نظر گرفتن سیمکارت به عنوان ابزار جرم در جرایم رایانه ای و مخابراتی راهکاری را برای پیشگیری از وقوع چنین جرایمی پیشنهاد داده است.
به گزارش میزان بررسی ها نشان می دهد صدور تعداد نامحدود سیمکارت برای اشخاص حقوقی بدون صلاحیت سنجی آنها، احراز هویت انسانی و غیر دقیق در هنگام صدور سیمکارت، مرتبط نبودن اپراتورها (اپراتور همراه اول، اپراتور ایرانسل، اپراتور رایتل) با سامانه های دستگاه ها و سازمان ها جهت جلوگیری از فعالیت سیمکارت هایی مانند: سیمکارت های ثبت شده به نام اتباع خارج شده از کشور، سیمکارت افراد متوفی، امکان استفاده از سیمکارت افراد معتاد و بی خانمان، سیم کارت های سرقتی و مفقود شده از مهم ترین عوامل در دسترس قرار گرفتن سیمکارت برای کاربردهای مجرمانه هستند.
راهکار سند تحول جدید قوه قضاییه به منظور جلوگیری از دسترسی مجرمان به سیمکارت های ثبت شده به نام اشخاص دیگر و جلوگیری از جرایم رایانه ای و مخابراتی با استفاده از این سیمکارت ها عبارت است از: پیشگیری از وقوع جرایم مرتبط با سیمکارت های تلفن همراه یا شناسه های مخابراتی معادل آن با مسدود کردن یا یک طرفه کردن سیمکارت های اتباع غیر ایرانی دارای اقامت موقت خارج شده از کشور، زندانیان در طول مدت حضور در زندان، اشخاص حقوقی انحلال یافته یا تعطیل شده و متوفیان تا زمان تعیین تکلیف توسط مالک قانونی.
امید است با پیگیری های معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه به عنوان مسئول اجرای این راهکار و همکاری دستگاه ای اجرایی شاهد پیشگیری از وقوع جرایم این چنینی و آسیب به شهروندان باشیم.
منبع : سایت خرید و فروش سیم کارت رندباز