سهم برندهای گوشی در بازار ایران
افزایش سه برابری واردات گوشی شیائومی
افزایش نرخ ارز و اوضاع نابسامان اقتصادی و تحریم ها و قوانینی که هر روز برای واردات گوشی وضع می گردد، مهمترین عوامل موثر بر بازار موبایل ایران است. با توجه به افزایش قیمت های گوشی های هوشمند و خارج شدن برخی از برندها بزرگ مانند ال جی از بازار موبایل ، سهم شرکت های تولید کننده در بازار کشورمان موضوع قابل تاملی است. بازار خرید و فروش موبایل که زمانی یک وسیله لاکچری محسوب می شد تا به امروز که جزء ملزومات زندگی است، دارای فراز و فرود بسیاری بوده است.
سالی که گذشت و تاثیر پاندمی کرونا بر بازار موبایل موضوعی نیست که بتوان به سادگی از آن گذشت. در بازه زمانی تیر 99 تا خرداد 1400 ، حدود 5/17 میلیون گوشی تلفن همراه وارد بازار ایران شده است که این عدد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. دورکاری، تعطیلی مدارس و مجازی شدن آموزش و استفاده از گوشی ها و تبلت های هوشمند؛ مهمترین دلایل افزایش واردات این کالا محسوب می شوند.
سهم فروش برندها موبایل در بازار ایران
ارزش بازار موبایل ایران به 6 میلیارد دلار میرسد (که البته همه آنها از مجاری قانونی نمی باشد) همین رقم قابل ملاحظه، رقابت شرکت های تولید کننده برای تصاحب این بازار را توجیه می کند.
سهم واردات گوشی در ایران در سال 99 کمی بیشتر از سال 98 بوده است ، حدود 16 میلیون دستگاه. بزرگترین سهم بازار ایران در سال 98 متعلق به سامسونگ بوده با 56 درصد، سپس نوکیا با 17 درصد و هواوی با 9 درصد ، بعد شیائومی با 7 درصد و اپل 5درصد و آنر با 3 درصد قرار داشتند. نگاهی اجمالی به این آمار نشان میدهد که سامسونگ بیش از نیمی از این بازار را به خود اختصاص داده است.
براساس آمار منتشر شده از سوی انجمن وارد کنندگان موبایل اتاق بازرگانی ایران؛ این آمار در سال 99 دچار تغییرات قابل ملاحظه ای شده است و سهم سامسونگ به 46 درصد کاهش پیدا کرده است و شیائومی با افزایش 26 در صدی توانسته رشد چشمگیری در این بازار داشته باشد. مقام سوم متعلق به نوکیا با 13 درصد، سپس هواوی با 5 در صد ، اپل 4 درصد و آنر با یک درصد می باشد.
سهم برندها از ارزش ریالی بازار موبایل ایران
سهم ریالی هر شرکت با توجه به سهمی که از بازار دارند ، مشخص می شود. سهم ارزشی گوشی های سامسونگ بیش از 4/1 میلیارد دلار، شیائومی 934 میلیون ، اپل 681 میلیون ؛ هواوی 142 میلیون، نوکیا 52 میلیون ، آنر 33 میلیون، جی پلاس 18 میلیون، و موتورلا 8 میلیون می باشد. در حالیکه شرکت اپل فقط 4 درصد از سهم بازار ایران را دارد؛ ولی 20 درصد ارزش ریالی این بازار، متعلق به گوشی های آیفون می باشد که این امر به دلیل قیمت بالای هریک از محصولات این شرکت می باشد.
مقایسه واردات و خرید برندها در بازار ایران
اگر به آمارها و ارقام اعلام شده توجه بیشتری کند، متوجه خواهید شد که سهم بعضی از برندها در این میان بیشتر از بقیه است. نوسان این سهم ها بیش از همه به قیمت ها و میزان محبوبیت این برندها بر می گردد. در این مقاله نگاهی کوتاه به این برندها خواهیم انداخت.
سامسونگ
گوشی های سامسونگ نه تنها در ایران بلکه در سایر کشورها نیز محبوبیت دارند .با توجه به آمار جهانی در خصوص گوشی های همراه، سهم بازار جهانی برند سامسونگ در هیچ کشوری به بیش از 22 درصد نمی رسد. ولی محبوبیت این برند در ایران بسیار بیشتر از استقبال جهانی است و با توجه به آمار منتشر شده از سوی انجمن وارد کنندگان موبایل ، تقریبا نیمی از این بازار متعلق به این شرکت کره ای می باشد. این برند از نظر جلب اعتماد مشتری و برآورده کردن نیاز های مشتریان و اطمینان شرکت های وارد کننده بابت فروش گوشی؛ عملکرد خوبی در ایران داشته که این می تواند از مهمترین دلایل استقبال خریداران از این برند باشد.
شیائومی
نگاهی به آمارهای منتشر شده و مقایسه بین آنها نشان می دهد تمایل خریداران ایرانی در حال تغییر از سامسونگ به سمت شیائومی می باشد و فروش این گوشی ها در خرداد ماه 1400 با افزایش 7/3 روبرو بوده است. شرکت های چینی که زمانی فقط به عنوان کپی کار شناخته می شدند، تلاش کردند تا جایگاه خوبی در بازار جهانی کسب کنند و اکنون در کنار برندهای مطرح تولید کنندگان گوشی در دنیا قرار می گیرند. مقایسه بین برندهای سامسونگ و شیائومی نشان می دهد که سهم شیائومی در سال گذشته همواره نیمی از سهم سامسونگ بوده است. ولی آمارها در خرداد ماه سال جاری نشان میدهد که شیائومی با واردات 811 هزار دستگاه فاصله چندانی با آمار 852 هزار تایی سامسونگ ندارد و آنچه این مقایسه را جذابتر می سازد این است که ارزش ریالی گوشی های وارداتی شیائومی بیشتر از گوشی های سامسونگ در خرداد ماه 1400 است.
نوکیا
شرکت نوکیا که در زمانی نه چندان دور حاکم بی چون و چرای بازار موبایل محسوب میشد، در سه ماهه ی پایانی سال 2020 تنها 7 درصد از بازار جهانی را به خود اختصاص داده است. این برند که این روزها زیر پرچم شرکت HMD Global به تولید گوشی می پردازد حدود 13 درصد از بازار ایران را به خود اختصاص داده است که نشان از محبوب بودن این برند در ایران می باشد .
هواوی
شرکت هواوی که زمانی از استقبال بسیار خوبی در بین ایرانیان برخوردار بود این روزها بعد از اعمال تحریم ها علیه این شرکت ، شرایط خوبی نداشته و واردات و خرید و فروش این برند روند کاهشی قابل ملاحظه ای دارد.
اپل
شرکت آیفون از پرچمداران تولید موبایل در بازار جهانی می باشد که تنها 4 درصد از بازار موبایل ایران را به خود اختصاص داده است. آنچه که در مورد این گوشی قابل تامل است ، سهم قابل توجه واردات این گوشی به صورت مسافری می باشد. با توجه به این که سهم واردات گوشی مسافری برای سایر برندها عدد قابل ملاحظه ای نیست و به راحتی می توان از آن چشم پوشی کرد؛ این مقدار اختلاف تامل برانگیز است.
واردات گوشی به تفکیک ماه
بیشترین میزان واردات از تیرماه 99 تا خرداد 1400 مربوط به دی ماه و کمترین میزان آن به آذر ماه برمی گردد که این نوسان به اختصاص یافتن ارز به شرکت های وارد کننده از سوی بانک مرکزی و افزایش قیمت گوشی برمی گردد. در ماه های آغازین سال جدید, با شروع موج های جدید کرونا و تعطیلی چند باره شرکت ها و تمایل کمتر مردم برای خرید بعد از تعطیلات ؛ واردات گوشی موبایل به کشور کمتر شده است که این رقم در خردادماه 1400 با افزایش 3/3 برابری در بازه زمانی مشابه سال پیش، رشد خوبی داشته است.
بیشترین میزان فعال سازی گوشی در شبکه نیز مربوط به خرداد ماه سال جاری می باشد، و بعد از آن به ترتیب به بهمن ماه و اسفند ماه اختصاص دارد که این امر به تخصیص ارز به واردات گوشی و اشباع بازار و به تبع آن کاهش قیمت ها بر می گردد.
نگاهی به آمارها و مقایسه بین آنها نشان می دهد که 80 درصد بازار موبایل جهانی را 7 سازنده برتر به خود اختصاص داده اند، در حالیکه در ایران تنها 5 برند، 97 درصد بازار را در سیطره خود دارند و جای خالی برندهای مقرون به صرفه ای چون اوپو، ویوو و ریلمی در بازار ایران خالی است.
منبع : سایت خرید و فروش سیم کارت رندباز